Bizi takip edin:

Menü

İşe İade Davası

İş Hukuku

İşe iade davası, haksız sebeple, sebep göstermeden iş sözleşmesi fesih edilen işçinin hakkını koruması için izlenen bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu, işe iade davasını, madde 20 ve 21 de ele almıştır.

İşe iade davası açabilmek için;
 
  • İş yerinde 30 veya daha fazla kişinin çalışması,

  • İşçinin en az 6 aylık bir kıdeminin bulunması,

  • İşçiyle işveren arasında “belirsiz süreli iş sözleşmesi” olması,

  • İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi,

  • İş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanılmadan haksız şekilde feshedilmesi gerekmektedir.

İşe iade davası işverenin yaptığı fesih bildiriminden itibaren 1 ay içerisinde açılmalıdır.Bu süre kaçırıldığında hak kaybına yol açacağı için hızlıca hareket edilmesi çok önemlidir. İşe iade davasında feshin geçerli bir nedene dayandığının ispatı işverene aittir. İşçi, fesih bildiriminde yazandan başkaca bir nedenle iş sözleşmesinin sonlandığını iddia ediyorsa bunu ispat etme yükü işçidedir.

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.
Mahkeme sonucunda işe iadesine karar verilen işçi, ilgili kararın kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içerisinde işverene işe iadesi için başvurmalıdır. Bu başvurunun ardından işveren 1 ay içerisinde işe başlatılmalıdır. Aksi takdirde yukarıda da bahsettiğimiz işe başlatmama tazminatını ödemek zorunda kalacaktır.

Paylaş: