avseckintas
Aralık 7, 2023
Kadına karşı şiddetin her geçen gün artması ve yaşanan mağduriyetler hepimizin kanayan yarası durumunda peki şiddete uğrayan kişi neler yapabilir?
Bu süreçte psikolojik ve fiziksel yönden zarar gören şiddet mağdurunun şiddet karşısında sessiz kalmaması derhal ilgili mercilere başvurması, hastaneden maruz kaldığı şiddeti gösteren bir darp raporu alması sürecin sorunsuz işlemesi açısından çok önemlidir.
Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve aile içi şiddet olaylarının engellenmesi amacıyla çıkartılan 6284 Sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun aile içi şiddet ve tehdit durumlarında şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılmasına yönelik düzenlemeler getirmiştir.
Evden Uzaklaştırma Kararını Kimler Talep Edebilir?
Bu karar genelde kocanın evden uzaklaştırılması şeklinde uygulansa da bununla sınırlı değildir. Mevcut kanun aynı evde yaşayan diğer bireylerin de uzaklaştırılmasına imkân vermektedir yani bu düzenleme uyarınca kadının erkeğe şiddet uygulaması durumunda erkeğin de evden uzaklaştırma kararı aldırması mümkündür.
Aynı şekilde evde şiddete uğrayan çocukların da anne babalarına karşı evden uzaklaştırma aldırması mümkündür.
Evden Uzaklaştırma Kararı Nasıl alınır?
Şiddete uğrayan veya uğrama ihtimali olan kişinin başvurusu üzerine veya bazı gecikmesinde sakınca bulunan hallerde re’sen alınan bir karardır.
Bu karar kolluk kuvvetine müracaat ya da aile mahkemesine, cumhuriyet başsavcılığına başvuru yoluyla alınabilmektedir.
Kolluk kuvvetlerine yani polise veya jandarmaya başvuru sözlü yapılabilirken mahkeme ve savcılığa başvuru yazılı dilekçe ile yapılmaktadır.
Uzaklaştırma Kararı Neleri Kapsar?
Mağdura Karşı Hakaret ve Tehdit Yasağı Getirilmesi
Evden Uzaklaştırma Kararı; Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi
Adrese Yaklaşmama Kararı; Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması
Çocuklara Yaklaşmama Kararı
Eşyalara Zarar Verme Yasağı
Silah Teslimi; Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
İletişim Kurma Yasağı
Çocuklarla görüşmenin refakatçi eşliğinde yapılması; Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması
Alkol ve Uyuşturucu Yasağı
Sağlık Kuruluşlarına Başvuru ve Tedavi
Koruma Tedbiri Kararı Nedir?
Koruma tedbirleri koruyucu ve önleyici tedbirler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kararı veren makamlar bakımından da koruma tedbiri kararları ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım ise mülki idari amir (vali veya kaymakam) ve aile mahkemeleri (aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri) tarafından verilen koruma tedbiri kararları şeklinde yapılmaktadır.
İdari koruma tedbiri kararlarında esas yetki mülki idari amirinde olsa da gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk amirinin de koruma tedbiri kararı verebileceği düzenlenmiştir.
Mülkî Amir Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları Nelerdir?
Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması.
Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması
Başvuran kişinin çocuklarına kreş yardımı sağlanması
Hâkim Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları Nelerdir?
İşyerinin değiştirilmesi.
Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi
Korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması
Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.
Hâkim Tarafından Verilecek Önleyici Tedbir Kararları Nelerdir?
Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi
Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması
Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması
Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması
Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi
Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi
Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi
Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması
Evden Uzaklaştırma Süresince Nafaka Talebinde Bulunulabilir Mi?
Şiddet uygulayan, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise ve nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla hâkim, şiddet mağdurunun yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir.
Koruma Tedbiri Kararının İhlalinin Sonuçları Nelerdir?
Koruma tedbiri kararının ihlal edilmesi halinde, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi yaptırımına karar verilecektir. Ayrıca ihlalin her tekrarından verilecek zorlama hapsi süresi 15 günden 30 güne kadar uzatılacaktır.
Uzaklaştırma Kararının Sona Ermesi Durumunda Ne Olur?
Bu durumda tedbir tüm etkileriyle ortadan kalkar fakat şiddetin devam etmesi durumunda aile mahkemesine başvurularak tedbirin uzatılması talep edilebilmektedir.
Evden Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Evden uzaklaştırma kararına karşı, kararın tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir.
Tüm hakları saklıdır.
Powered By BusinessUp!