avseckintas
Aralık 7, 2023
İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor?
Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu uyarınca işverenin çalışanın iş akdine tek taraflı son verme yasağı, 17 Eylül’den itibaren 2 ay daha uzatıldı.
İşten Çıkarma Yasağının İstisnaları nelerdir?
İşverenin işçinin iş akdine son vermesi 17 Eylül’den itibaren 2 ay daha yasaklanmış olsa da bu yasağın istisnaları mevcuttur.
İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.
İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Gibi durumlarda işveren işçinin iş akdine son verebilmektedir
Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesi denir. Bu sözleşmelerde işin bitiş tarihi taraflarca bilinir ve bu tarih geldiğinde sözleşme kendiliğinden sona erer yani bir fesih söz konusu olmadığından bu tip sözleşmeler yasak kapsamında değildir.
İşveren bu dönemde işyerini kapatıyorsa buna dayanarak işçi çıkarımı yapabilecektir.
Bu dönemde işçinin işten ayrılması mümkün müdür?
Bu dönemde işçinin istifa etmesine engel bir düzenleme yoktur. Ancak işten çıkarma yasağı nedeniyle işçi çıkaramayan işverenin işçiyi istifaya zorlaması gibi durumlarda işverene ayrı cezalar uygulanabilecektir.
Burada önemli bir diğer husus ise pandemi döneminde ücretsiz izin uygulamalarıyla ilgili alakalıdır. İşçinin ücretsiz izne çıkarılması önceden fesih sebebi sayılırken mevcut dönemde işçinin iş akdini feshetme hakkı geçici olarak ortadan kalkmıştır.
Bunun dışında emeklilik nedeniyle işçi tarafından fesih, doğum, askerlik, kadın işçinin evliliği nedeniyle işçi tarafından fesih gibi sebeplerle işçiler iş akdine son verebilmektedir.
Tüm hakları saklıdır.
Powered By BusinessUp!